Volgens deze gerenommeerde cardioloog hoef je niet 10000 stappen per dag te zetten om fit te blijven na je 50e, maar veel minder

Het ideale aantal stappen dat dagelijks moet worden gelopen om een goede gezondheid te behouden na de leeftijd van 50 jaar is naar beneden bijgesteld, volgens Dr. Martin Juneau, directeur van het Observatorium voor Preventie van het Montreal Cardiologie Instituut. Terwijl de populaire overtuiging van 10.000 stappen heerst, suggereren nieuwe aanbevelingen dat 4000 tot 7000 stappen voldoende zouden zijn om het sterfterisico significant te verminderen.

Lichamelijke inspanning, een pijler van gezondheid

Het belang van lichamelijke inspanning om een goede gezondheid te behouden is onbetwistbaar. Regelmatige activiteiten, zoals wandelen, spelen een cruciale rol bij de preventie van vele chronische ziekten en dragen bij aan het verbeteren van de levenskwaliteit. Deze bevinding is bijzonder belangrijk naarmate men ouder wordt, omdat het behouden van lichamelijke activiteit kan helpen de autonomie en vitaliteit te behouden.

De mythe van de 10.000 stappen

De populaire overtuiging dat het dagelijks lopen van 10.000 stappen de garantie is voor een goede gezondheid, is wijdverbreid. Deze norm wordt echter niet ondersteund door een solide wetenschappelijke basis. Dr. Martin Juneau, van het Montreal Cardiologie Instituut, benadrukt dat deze aanbeveling meer een marketingdoel is dan een medisch onderbouwd advies.

De aanbevelingen van Dr. Juneau

Dr. Juneau stelt een meer gematigde en gepersonaliseerde benadering voor om te profiteren van de voordelen van wandelen. Volgens zijn onderzoek is het voldoende om tussen de 4000 en 7000 stappen per dag te zetten om het sterfterisico bij oudere volwassenen aanzienlijk te verminderen. Dit vormt een toegankelijker doel voor velen en moedigt een regelmatige wandelroutine aan zonder de druk van 10.000 stappen.

De commerciële oorsprong van het magische getal

Het getal van 10.000 stappen vindt zijn oorsprong in een marketingcampagne van een Japans bedrijf in de jaren 60, tijdens de Olympische Spelen van Tokio. Deze initiatief had tot doel de verkoop van stappentellers te stimuleren. Wat begon als een commerciële strategie, is uitgegroeid tot een wereldwijd geaccepteerde gezondheidsnorm, die meer dan zes decennia standhoudt zonder concrete medische basis.

Door de feiten opnieuw te onderzoeken en de verwachtingen aan te passen, kunnen we de gezondheidsdoelen beter afstemmen op de wetenschappelijke realiteit en individuele capaciteiten, waardoor een actieve en gezonde levensstijl op de lange termijn wordt bevorderd.

Foto van auteur
Mijn naam is Lauren, maar mijn vrienden en lezers kennen me onder de bijnaam Lau. Gepassioneerd door de kunst van gezonde voeding en fitness, heb ik deze plek gecreëerd om mijn evenwichtige en smakelijke recepten te delen, evenals mijn tips voor een actief en gezond leven. Of je nu op zoek bent naar ideeën voor voedzame maaltijden of motivatie voor je sportsessies, hier vind je een bron van inspiratie voor een gezonder en gelukkiger leven.
Startpagina » Voeding en gezondheid » Volgens deze gerenommeerde cardioloog hoef je niet 10000 stappen per dag te zetten om fit te blijven na je 50e, maar veel minder