Hier is het echte aantal stappen dat je elke dag moet zetten om gezond te blijven, volgens een nieuwe studie

Samenvatting

  • 🚶‍♂️ Herziening van de mythe van 10.000 stappen per dag, geïnitieerd door een Japanse marketingcampagne.
  • 🔍 Afwezigheid van een officiële aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie over het exacte aantal dagelijkse stappen.
  • 📊 Een studie onthult dat het verhogen van het aantal stappen de sterfte significant vermindert, ongeacht de wandelsnelheid.
  • 👟 Belang van regelmatige lichaamsbeweging en aangepaste aanbevelingen volgens de leeftijd om sedentarisme te bestrijden.

Terwijl we allemaal proberen ons welzijn en onze gezondheid te verbeteren, is het vereiste aantal dagelijkse stappen om fit te blijven een veelbesproken en relevant onderwerp. Deze vraag over het ideale aantal stappen per dag om een goede gezondheid te behouden, is onlangs naar voren gekomen door diepgaand onderzoek dat lang geaccepteerde normen ter discussie stelt. Laten we samen de werkelijke aanbevelingen en de voordelen van een eenvoudige activiteit zoals wandelen ontdekken, gebaseerd op de nieuwste studies en het advies van wereldwijde gezondheidsexperts.

Oorsprong van de mythe van 10.000 stappen per dag

Het idee dat het lopen van 10.000 stappen per dag gunstig is voor de gezondheid, vindt zijn oorsprong in een marketingcampagne van het Japanse bedrijf Yamasa Corporation in de jaren 1960. De verkochte stappenteller heette “Manpo-kei”, wat “10.000 stappen meter” betekent. Dit getal werd meer gekozen vanwege de memorabiliteit en marketingimpact dan op wetenschappelijke basis.

De afwezigheid van een officiële aanbeveling van de WHO

In tegenstelling tot een wijdverbreid geloof, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nooit een officiële aanbeveling gedaan waarin wordt gespecificeerd dat 10.000 dagelijkse stappen nodig zijn om een goede gezondheid te behouden. De WHO legt eerder de nadruk op een wekelijks totaal van matige tot krachtige lichaamsbeweging, ongeveer 150 minuten per week voor te stellen.

De studie over de link tussen het aantal stappen en de vermindering van sterfte

Een recente studie heeft de link belicht tussen het aantal dagelijkse stappen en de vermindering van sterfte, onafhankelijk van de oorzaak en specifiek cardiovasculair. Het blijkt dat het verhogen van het aantal stappen per dag geassocieerd is met een significante vermindering van risico’s op ziektes en vroegtijdige sterfte.

De voordelen voor de levensverwachting

Het verhogen van het dagelijkse aantal stappen draagt niet alleen bij tot het verminderen van het risico op ziektes, maar kan ook de levensverwachting verlengen. Deze eenvoudige en toegankelijke activiteit kan op lange termijn zeer gunstige effecten hebben op de gezondheid.

Het belang van regelmatige lichaamsbeweging en wandelen

Meer dan de hoeveelheid stappen, is het de regelmatigheid van fysieke activiteit die cruciaal is. De regelmaat van wandelen kan belangrijke voordelen hebben voor de cardiovasculaire en algehele gezondheid, ongeacht de wandelsnelheid.

Aanbevelingen van de WHO betreffende wekelijkse lichaamsbeweging

De WHO beveelt aan dat volwassenen minstens 150 minuten lichamelijke activiteit van matige tot krachtige intensiteit per week doen, wat in het dagelijkse leven kan worden geïntegreerd door regelmatige wandelingen. Deze aanbevelingen zijn bedoeld om een optimale gezondheid te bevorderen en verschillende ziektes te voorkomen.

Aanbevolen aantal stappen afhankelijk van leeftijd en sedentarisme

Het ideale aantal stappen per dag kan variëren afhankelijk van leeftijd, geslacht en sedentarisme. Het is belangrijk om sedentarisme te bestrijden, vooral bij vrouwen en ouderen, door de fysieke activiteit aan hun capaciteit en fysieke conditie aan te passen.

De impact van wandelen op gewichtsverlies

Regelmatig wandelen kan ook bijdragen aan gewichtsbeheer en gewichtsverlies. Door wandelen te integreren in een actieve levensstijl, is het mogelijk om extra calorieën te verbranden, waardoor een gezond gewicht wordt behouden.

Het aannemen van een regelmatige wandelroutine is niet alleen gunstig voor gewichtsbeheersing, maar ook voor het verbeteren van de algehele gezondheid en welzijn. Elke stap die we zetten is een stap naar een betere gezondheid, wat het belang benadrukt van dagelijks actief blijven.

Foto van auteur
Mijn naam is Lauren, maar mijn vrienden en lezers kennen me onder de bijnaam Lau. Gepassioneerd door de kunst van gezonde voeding en fitness, heb ik deze plek gecreëerd om mijn evenwichtige en smakelijke recepten te delen, evenals mijn tips voor een actief en gezond leven. Of je nu op zoek bent naar ideeën voor voedzame maaltijden of motivatie voor je sportsessies, hier vind je een bron van inspiratie voor een gezonder en gelukkiger leven.
Startpagina » Voeding en gezondheid » Hier is het echte aantal stappen dat je elke dag moet zetten om gezond te blijven, volgens een nieuwe studie